Republika Srpska

Шпанци траже другачију реорганизацију Опела

ЛОНДОН - Влада Шпаније упутила је данас Европској комисији писмо са захтјевом да се умјеша у планирано реструктурирање европске подружнице америчког „Џенерал моторса", у коју улази и њемачки произвођач аутомобила „Опел".


У писму, које је потписао шпански министар индустрије Мигуел Себастијан Гаскон, наведено је да било каква реорганизација „Опела" мора да има јаку економску основаност.

Влада је указала да је фабрика „Опела" у Сарагоси, на сјеверу Шпаније, једна од најефикаснијих, с обзиром на то да се у њој на производњу једног аутомобила утроши 17 сати, док је у погонима „Опела" у Немачкој за то потребно 31,1 сат.

Упркос томе, шпански радници, као и они у Белгији и Британији, имаће несразмјерно велики удио у укидању више 10.000 радних мјеста, у оквиру реорганизације „Опела" коју је планирала канадска групација „Магна интернешенел", нови власник „Опела" у конзорцијуму с крупним руском капиталом.

Овај захтјев Европској комисији услиједио је након што је предсједник радничког савета „Опела" у Њемачкој Клаус Франц затражио да се повуку тврдње да су погони у Њемачкој мање ефикасни од многих других широм Европе.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog