Svijet

Национални понос: Вестервеле одбио да говори на енглеском

БЕРЛИН - Лидер немачких либерала Гвидо Вестервеле, највјероватнији будући шеф дипломатије у новој влади Њемачке, опоменуо је новинара Би-Би-Сија на данашњој конференцији за штампу да се они „сада налазе у Њемачкој", пошто је британски извјештач од њега затражио да на енглеском језику одговори на питање.


Предсједник Слободних демократа (FDP), који ће највјероватније ући у коалициону владу са конзервативцима њемачке канцеларке Ангеле Меркел, одржао је своју прву конференцију за новинаре послије јучерашњих избора, на којој га је новинар ББЦ упитао да ли је вољан да одговори на питање на енглеском језику.

„Да ли бисте Ви били љубазни, ово је конференција за новинаре у Њемачкој", одговорио је на њемачком језику Вестервеле.

Британски новинар је потом упитао Вестервелеа да ли би могао на њемачком да одговори на питање које је постављено на енглеском језику, на шта је лидер либерала поново одлучно одговорио на матерњем језику.

„У Британији се од људи очекује да говоре енглески, а исто је и у Њемачкој, где се од људи очекује да говоре њемачки језик", нагласио је Вестервеле.

Новинар ББЦ је затим, уз помоћ преводиоца, упитао Вестервелеа какве ће промјене доживјети њемачка спољна политика с њим на челу Министарства спољних послова.

Вестервеле је избјегао да одговори на ово питање, већ је британском новинару поручио да би био „срећан да се с њим састане на чају изван прес сале" и да тада могу да говоре искључиво на енглеском, али је и поновио да су „сада у Њемачкој".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog