Svijet

Пукотина у НАТО: Расмусен и даље брани Европљане од Американаца

ВАШИНГТОН - Нови генерални секретар НАТО, Андерс Фог Расмусен, изјавио је синоћ у Вашингтону да су европски савезници посвећени мисији и Авганистану, али да би жељели да у ту земљу шаљу више особља за обуку, а мање војника.


Расмусен је у првом званичном обраћању у САД од када је ступио на функцију рекао да слабљење подршке јавности операцији у Авганистану указује на потребу да се покаже да постоји "свјетло на крају тунела" кроз обуку авганистанских снага и постепени пренос овлаштења.

"Треба да проширимо мисију обуке. Сматрам да је за европске земље једноставније да допринесу нашој тренажној мисији особљем и финансијама, него борбеним трупама", рекао је Расмусен одговарајући на питања у сједишту политичке групе Атлантски савјет.

Коментари генералног секретара Алијансе услиједили су у исто вријеме када су министри одбране европских земаља на састанку у Шведској изразили неодлучност да пошању значајна појачања у Авганистан.

Командант америчких и НАТО снага у Авганистану генерал Стенли Мекристал упозорио је да мисија у Авганистану вјероватно неће бити успјешна без слања додатних војника. Очекује се да ће он затражити појачање од 30 000 до 40 000 војника и инструктора.

Рамсусен је у говору критиковао оне у САД који омаловажавају допринос европских савезника.

Он је у говору указао на 9 000 додатних неамеричких војника који су стигли у Авганистан у посљедњих 18 мјесеци и рекао да "савезници не бјеже од борбе".

Пентагон је јуче објавио да додатна америчка појачања неће стићи у Авганистан до сљедеће године, чак и ако их предсједник Барак Обама одмах одобри.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog