Republika Srpska

У РС и ФБиХ боравило 8,5 одсто мање туриста

БАЊА ЛУКА - Због економске кризе, од јануара до јула ове године у БиХ је забиљежено 8,5 одсто мање долазака туриста него лани, каже секретар групације за туризам и угоститељство спољнотрговинске коморе БиХ Горан Брчкаловић.


Међутим, један од највећих проблема у туризму БиХ јесте непријављивање туриста који оставрују ноћење, тако да званична статистика о броју долазака туриста не одговара стварном стању на терену, пишу "Независне новине".

Према званичним подацима, промет оставрен у туризму за прошлу годину износио је 509 милиона КМ, тако да је удио туризма у БиХ у укупном БДП-у 2,06 одсто.


Званичне статистике показују да у БиХ постоји 23 000 кревета, али се процијењује да има још од 20 000 и 30 000 који нису регистровани.

Процјене Централне банке БиХ и Свјетске туристичке организације говоре да је удио туризма у БиХ износио 1,089 милијарди КМ, а, иако су прогнозе предвиђале крах ове туристичке сезоне, на терену се показало да ситуација и није тако лоша.

Предсједник Туристичког удружења БиХ Шемсудин Џеко наводи да је, према званичној статистици, сезона подбацила за десетак одсто, али да то није реално, јер је постсезона изузетно добра и да се, заједно са зимском сезоном очекује подношљива година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog