Republika Srpska

ЕБРД тражи 10 милијарди долара за помоћ источној Европи

ЛОНДОН - Европска банка за обнову и развој (ЕБРД) затражила је од својих чланица додатних 10 милијарди евра како би помогла земљама источне Европе да се извуку из кризе, пише данас "Фајненшел тајмс" на насловној страни.


Лист оцјењује да овакав потез банке уочи годишњег састанка Међународног монетарног фонда (ММФ) наглашава колико су запостављени проблеми са којима се суочава источна Европа.

Предсједник ЕБРД Томас Мироу у писму ММФ-у које је лист добио на увид наводи да ће, са садашњих 20 милијарди евра капитала на располагању, банка морати да ограничи позајмљивање на осам милијарди евра у 2009. и 2010. години, а потом тај износ смањи на шест милијарди евра.

"Активност ће ослабити у вријеме када је опоравак и даље непоуздан", пише Мироу.

Аутор чланка у "Фајненшел тајмсу" наводи да је ЕБРД послала и упозорење страним инвеститорима да "нема сумње да је глобална рецесија погодила земље у посткомунистичкој транзицији теже него било који други регион у свијету".

Европска банка вјерује да ће земљама источне Европе још неко вријеме бити потребна помоћ са стране, мада, како закључује лист, све то не би требало да изазове панику.

Ипак је ситуација далеко од оне када је прије седам мјесеци Летонија била на ивици банкрота, оцјењује аутор тектста у "Фајненшел тајмсу".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog