Republika Srpska

Јапан: Рекордна појефтињења у малопродаји

ТОКИО - Малопродајне цијене у Јапану опале су у августу за 2,4 одсто на годишњем нивоу, што је четврти мјесец за редом у коме се биљеже рекордна појефтињења.


Према званичним подацима, цијене основних прехрамбених производа опадају шест мјесеци за редом, преноси Би-Би-Си.

Рекордан пад цијена у августу повезан је са појефтињењем горива и осталих енергената, као и падом потражње за робом на домаћем тржишту.

Јапан, трећа највећа привредна сила свијета, прошао је кроз дужи период дефлације крајем деведесетих, што је остало упамћено као "изгубљена деценија".

Ниже цијене су повољност на први поглед, али дефлација може да нашкоди привредном расту јер умањује профит компанија и наводи потрошаче да одгађају куповину. То доводи до смањења производње и зарада. Ова појава може и да појача терет дуговања.

Дефлација у Јапану дешава се упркос недавним знацима опоравка привреде, која је забиљежила позитиван раст у другој половини 2009. године, чиме је изашла из једногодишње рецесије.

Централна банка Јапана изразила је увјерење да ће ниске каматне стопе и већ реализовани стимулациони пакети спријечити дужи опстанак дефлације.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog