Svijet

Свјетска јавност осудила масакр у Гвинеји

КОНАКРИ - Међународна заједница данас је оштро осудила интервенцију снага безбједности Гвинеје против опозиционих демонстраната, у којој је, према посљедњим подацима, животе изгубило 87 људи.


УН, Афричка унија, ЕУ и водеће силе осудиле су убиства која је гвинејска опозиција описала као покушај елиминације противника војног режима.

Десетине хиљада људи окупило се јуче на стадиону у главном граду Конакрију, на протесту против вође војне хунте капетана Мусе Дадија Камаре, након чега су припадници снага безбједности отворили ватру.

Извор из Црвеног крста рекао је да су војни команданти наредили да сва тијела буду пребачена са стадиона у војну базу Алфа Јаја Дијало, гдје се налази штаб хунте, а не у мртвачнице.

Полицијски извор рекао је да је 87 тијела сакупљено на стадиону и у околини објекта.

Двојица бивших премијера, сада у опозицији, Селу Далеин Дијало и Сиђа Туре рањени су у насиљу и такође пребачени у војну базу, изјавила је Дијалова супруга.

Генерални секретар УН Бан Ки Мун осудио је "прекомјерну употребу силе" и рекао да је "шокиран због губитка живота, великог броја повријеђених и уништавања имовине".

Афричка унија снажно је осудила "насумично пуцање на ненаоружане цивиле" и "озбиљна кршења људских права".

У Бриселу, шеф спољне политике ЕУ Хавијер Солана такође је осудио насиље и затражио моментално ослобађање ухапшених политичких лидера. Он је позвао власти да "покажу максималну уздржаност и осигурају мирну и демократску транзицију".

Демонстранти су се окупили на протесту поводом Камариног плана да се кандидује за предсједника на изборима у јануару.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog