Republika Srpska

Јужна Африка: Нађен дијамант од 507,55 карата

ЈОХАНЕСБУРГ - Конзорцијум "Петра Дајмондс" саопштио је данас да је у руднику Кулунан у Јужној Африци пронађен дијамант од 507,55 карата изузетног квалитета.


"Рудник Кулинан поново нуди свијету спектакуларан, посебан и важан дијамант", навео је у саопштењу генерални директор панафричке групе Џон Дајпенар у Лондону.

Драги камен од 507,55 карата пронађен је 24. септембра и тежак је око 100 грама. Изузетне је боје и јасноће, наводи се у саопштењу.

Овај дијамант сматра се једним од 20 највећих дијаманата који су у свијету пронађени у сировом стању и тренутно се утврђује његова боја и јасноћа.

Осим овог пронађен је и дијамант од 168 карата и два од 58,5 и 53,5 карата.

Рудник Кулинан, отворен 1902. године, постао је познат након што је 1905. године откривен највећи дијаманат на свијету који је имао више од 3 000 карата.

Након проналаска он је разломљен у више од 1 000 мањих дијаманата од којих је већина завршила на круни британске краљице.

Рудник је до 2007. године припадао групи "Де Бирс", главном свјетском произвођачу дијаманата, која је рудник продала за око 100 милиона евра конзорцијуму Петра Дајмондс.

Вриједност дијаманата је средином прошлог вијека, великом маркетиншком кампањом предимензионирана, и раније у људском друштву они нису достизали данашње цијене.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog