Svijet

Холандски премијер - први предсједник ЕУ?

ХАГ - Холандски премијер Јан Петер Балкененде има намјеру да постане први предсједник Европске уније, а његову кандидатуру за предсједавајућег Европског савјета влада подржава њемачки канцелар Ангела Меркел, јављају данас холандски медији.


Балкененде и Меркелова припадају демохришћанским партијама, обоје се сматрају рационалним и директним политичарима и добро сарађују.

Осим тога, Меркелова у Балкенендеу види одговарајућу алтернативу за бившег британског премијера, лабуристу Тонија Блера, кога подржавају социјалисти у Европи.

Блер је до сада био једини званични кандидат за функцију предсједника ЕУ, која је предвиђена новим споразумом из Лисабона, када он ступи на снагу.

Уколико Балкененде оде у Брисел, на мјесту премијера замијениће га партијски колега, садашњи шеф дипломатије Максим Верхаген, кога би замијенио садашњи министар саобраћаја Камил Еурлингс.

Осврћући се на писање медија да је виђен за будућег премијера Холандије, Верхаген је путем друштвене мреже "твитер" саопштио да су "спекулације главна забава у хашким кулоарима, које не жели да коментарише" и да он "само ради свој посао".

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog