Republika Srpska

Плата у РС покрива пола потрошачке корпе

БАЊА ЛУКА - Синдикална потрошачка корпа за четворочлану породицу у Републици Српској за август ове године износила је 1.569, 91 КМ, а просјечна исплаћена нето плата у РС за август износила је 790 КМ и покривала је свега 50 одсто потрошаче корпе.


И у овом мјесецу грађани су морали највише новца издвојити за трошкове прехране - 567,31 КМ, за становање и комуналне услуге 438, 47 КМ, за одјећу и обућу 157 КМ, превоз 163,63 КМ, а ови трошкови чине чак 84,5 одсто укупних трошкова синдикалне корпе, саопштено је из Савеза синдиката РС.

Поражавајућа чињеница је да запослени у осам привредних дјелатности својом просјечном платом, коју су примили у августу, једва могу покрити трошкове прехране и многима од њих не остане ништа или тек незнатан износ новца за друге производе и услуге неопходне за обезбјеђивање егзистенцијалног минимума четворочлане породице.

Ако се износу синдикалне корпе додају трошкови уџбеника и школског прибора, које су радничке породице имале у овом мјесецу, онда је њен износ далеко већи и сигурно прелази двије и по просјечне плате из августа.

Синдикалну потрошачку корпу мјесечно обрачунава Стручна служба Савеза синдиката РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog