Svijet

Њемачка и Француска војска обучаваjу Сомалијце у Џибутију

ГЕТЕБОРГ - Њемачка је данас подржала француске напоре за обуку сомалијских снага, док је Берлин понудио да врши обуку у сусједном Џибутију.


"Дајем своју пуну подршку француској инцијативи за обуку безбједносних снага у Сомалији", рекао је њемачки министар одбране Франц Јозеф Јунг на маргинама разговора са својим колегама из ЕУ у Гетеборгу на југу Шведске.

Он је истакао да ће Француска обучавати око 500 сомалијских војника у Џибутију, "гдје је њемачка војска већ присутна са 115 војника који учествују у операцији `Трајна слобода` мисији предвођеној САД за борбу против тероризма".

Јунг је додао да је од високог представника ЕУ за спољну политику и безбједност Хавијера Солане затражено да изради нацрт плана за одржавање обуке.

Соланин портпарол Кристина Гаљак рекла је да је Француска већ обучила око 150 сомалијских војника и да је могуће да ће и Шпанија узети учешће.

ЕУ тренутно води мисију за борбу против гусара у Аденском заливу код обала Сомалије, али високорангирани званичници сматрају да је једини начин за суочавање са овим проблемом да се ријешава на копну.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog