Svijet

Вацлав Клаус наставља одуговлачење са Лисабонским уговором

ПРАГ - Седамнаест чешких сенатора поднијело је жалбу Уставном суду против Лисабонског уговора, чиме је евроскептичном предсједнику Вацлаву Клаусу омогућено додатно вријеме да одуговлачи са потписивањем Уговора.


Клаус је претходно саопштио да ће прије него што стави свој потпис сачекати да Уставни суд донесе одлуку о свакој жалби на Лисабонски уговор.

Аналитичари наводе да је могуће да ће суду, који је претходно одбацио раније жалбе на Лисабонски уговор, бити потребно више мјесеци док донесе одлуку.

Сенатори који су поднијели жалбу углавном су чланови евроскептичног огранка у странци десног центра "Партија грађанских демократа", коју је основао Клаус.

"Главна тачка спора око Лисабонског споразума је суверенитет Чешке", рекао је један од сенатора који су поднијели жалбу Јиржи Оберфалцер.

Чешки сенатори упутули су жалбу на Лисабонски уговор пред одржавање другог референдума у Ирској по овом питању. Ирци су на првом референдуму одржаном у јуну 2008. године одбацили Лисабонски уговор.

Многи вјерују да ће евентуално одобрење Уговора на референдуму у Ирској изазвати додатни притисак на Клауса и пољског предсједника Леха Качињског, који такође још није ставио потпис на документ намијењен за реформу европских институција.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog