Republika Srpska

Усвојена стратегија развоја Жељезница Српске

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Стратегију развоја "Жељезница РС" од 2009. до 2015. године, чије би провођење требало да доведе до остварења лидерске позиције на тржишту превозних услуга, са савременим услугама високог квалитета, релативно ниским трошковима превоза, ниском потрошњом енергије и највећом еколошком заштитим.


У Стратегији се наводи да у погледу технике, технологије, организације и управљања "Жељезнице РС" заостају за савременим жељезницама тржишне привреде, што отежава њихово укључивање у европски жељезнички систем, а тиме и РС у савремене интеграционе процесе.

Помоћник министра саобраћаја и веза Маринко Миљановић рекао је да Стратегија требало да буде и подстицајни фактор за развој структуре саобраћајног система Српске, али и да регулише односе у овој области унутар БиХ.

"Међу ефектима које очекујемо од провођења Стратегије за `Жељезнице РС` јесте да оне постану поуздан и ефикасан ослонац конкурентног развоја привреде Српске и интегративног фактора са окружењем и тржиштем Европске уније", рекао је Миљановић.

Он је навео да ће Стратегија довести до уравнотеженог пословања без негативног резултата и способног за уредно финансирање репродукције, а обезбиједиће се и високостручни тимови, који ће са креативним менаџментом омогућити рационално управљање ресурсима.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић прекинуо је сједницу, а за сутра заказао 19. посебну сједницу парламента Српске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog