Republika Srpska

Нафташи најавили појефтињење, па порекли

БАЊА ЛУКА - Власници бензинских пумпи у Републици Српској нису смањили цијене горива, иако су то најавили прије петнаестак дана, док у региону већ други пут иду на ниже.


Хрватска Рафинерија ИНА саопштила је да су цијене поново снижене за око два одсто, док је Црној Гори литар супера и безоловног бензина јефтинији за четири цента, па ће литар коштати 1,05 односно 1,07 евра.

Цијене горива у региону кориговане су и прије петнаестак дана, када су у Удружењу власника бензинских пумпи Српске најавили појефтињења за десетак фенинга по литру, али су цијене смањене од један до пет фенига.

Војин Митровић, предсједник Удружења власника бензинских пумпи РС, рекао је да је препорука била да се смање цијене, али да је индивидуална ствар власника хоће ли их поштовати.

"Треба погледати ситуацију у Семберији, гдје су цијене горива по једном литру мање за 15 фенинга, него, рецимо, у Бањој Луци. У Семберији су, дакле, препоруке испоштоване", рекао је Митровић и додао да, за сада, у Српској неће бити нових појефтињења.

Драгован Петровић, секретар Удружења потрошача, каже да је на тржишту у Српској и БиХ очигледан монопол дистрибутера нафте, јер се на малом тржишту, какво овде јесте, власници пумпи веома лако договарају.

"Цијене су високе, не прате кретање нафте на свјетском тржишту. Евидентно је да се наставља стара пракса. Цијене се брзо дижу када барел нафте поскупљује, али се никада не враћају у случајевима када нафта на свјетском тржишту биљежи пад. Крајње је вријеме да се држава умијеша у одређивање цијена нафте и нафтних деривата", рекао је Петровић.

Предраг Глухаковић, министар трговине и туризма РС, изјавио је недавно да ће Влада РС спријечити неконтролисана поскупљења усвајањем закона о контроли цијена, који би, у форми приједлога, ускоро требало да се нађе сједници Народне скупштине РС.

На бензинској пумпи "Глигић" у Лакташима литар безоловног је 1,73 КМ, супера 1,75 КМ, а дизела 1,7 марака, док у бањаличком "Нафта трансу" литар безоловног износи 1,75 КМ, колико је и супер, док је дизел 1,71 КМ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog