Svijet

Америчка и Западна Самоа: Цунамији убили 100 људи

СИДНЕЈ - Више од 100 људи је погинуло, а неколико стотина повријеђено када је серија цунамија захватила обалу пацифичких острва Америчке и Западне Самое, уништавајући читава села, саопштили су данас званичници.


Амерички предсједник Барак Обама прогласио је стање катастрофе у Америчкој Самои, која је дио територије САД, и понудио федералну помоћ. Амерички војни авион типа "Ц-130" ускоро ће полетјети из Хонолулуа ка овом малом острву.

Према изјавама званичника, најтеже је погођен јужни дио главног острва Тутуила, који је "опустошен". У овој области погинуле су 24 особе, а 50 је повријеђено.

На телевизијским снимцима приказана је су оштећења на обали, а таласи су избацили на копно велике рибарске бродове.

Нови Зеланд је изразио велику забринутост за сусједно острво Тонгу, након што је талас висине четири метра захватио његову сјеверну обалу. Званичници Тонге страхују да је животе изгубило најмање десеторо људи.

Упозорење на цунами у Пацифику објављено је након подводног земљотреса јачине осам степени Рихтерове скале недалеко од обале Америчке Самое.

Мањи цунамији стигли су до обале Новог Зеланда, а ниво мора порастао је у области неколико пацифичких острва. Мањи таласи могли би да стигну и до Хаваја, па је објављено упозорење за бродове и пливаче.

Пацифички центар за упзоравање на цунами у међувремену је укинуо опште упозорење, али је јапанска метеоролошка агенција објавила локално упозорење за своју источну обалу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog