Svijet

Европа добила првог министра хомосексуалца

БЕРЛИН - Лидер њемачке Странке слободних социјалдемократа Гвидо Вестервеле ускоро ће постати први европски министар спољних послова који се отворено изјаснио да је хомосексуалац, али сматра да то неће ометати његову функцију.


Вестервеле је своју сексуалну оријентацију објавио прије пет година, на прослави 50. рођендана Ангеле Меркел, садашње њемачке канцеларке.

Геј политичари су постали уобичајена појава на Западу, наводе коментатори, али би његова сексуална оријентација могла да представља проблем у регионима попут Блиског истока и Азије, гдје се хомосексуалност углавном одбацује уз гнушање.

"Увјерен сам да приватан живот у данашње вријеме више не представља препреку. Неке друге земље можда имају проблем са чињеницом да је Ангела Меркел постала прва жена на положају њемачког канцелара. Наравно да не носи вео на црвеном тепиху када је у посјети неким арапским земљама", рекао је Вестервеле.

Он је додао и да амерички државни секретар Хилари Клинтон такође мора да "води разговоре у земљама у којима су жене изложене систематској репресији".

"Одлука о томе кога шаљемо као представника владе искључиво је право нас Нијемаца, на основу наших политичких и моралних стандарда", додао је Вестервеле.

Лист Билд, под насловом "Његов мушкарац га чини снажним", на првој срани пише да су Вестервеле (47) и његов 42-годишњи партнер бизнисмен Михаел Мронц "водећи њемачки политички пар". Уз текст су приложене фотографије њих двојице у загрљају у изборној ноћи.

Љевичарски настројени лист "Тагесцајтунг", који жали због изборне побједе странака десног центра, иронично пише о избору шефа њемачке дипломатије.

"То покреће дивне спекулације о томе да ли ће и како он наићи на добродошлицу при државним пријемима у Саудијској Арабији или Сирији са својим животним партнером. И да ли ће Михаел Мронц, заједно са Меркелиним супругом Јоакимом Зауером покушати да се извуче из `програма за даме` током самита и државних посјета", пише овај лист.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog