Svijet

Не може к'о на Балкану: Питер Галбрајт смијењен у Кабулу

КАБУЛ - Највиши амерички изасланик у мисији УН у Авганистану, Питер Галбрајт, након што се избламирао у јавности оштрим вријеђањем Монтгомеријеве колумне у којој исти заговара независност Републике Српске, смијењен је и са положаја који је обављао у Кабулу.


Смјена је услиједила послије спора са својим европским шефом, а поводом авганистанских предсједничких избора, изјавио је званичник свјетске организације.Галбрајт, замјеник специјалниг изасланика УН Каја Еидеа, агресивно је коментарисао гласање одржано 20. августа, што је разљутило његовог норвешког шефа, који је више наклоњен "раду иза сцене".

Галбрајт је напустио Кабул раније овог мјесеца послије свађе са Еидеом, признали су званичници УН. У то вријеме они су изразили очекивање да ће се он вратити у Авганистан.

Званичник који је желио да остане анониман рекао је да се амерички дипломата неће вратити у Авганистан и да се ускоро очекује формално саопштење.

Овај спор указао је на подјеле унутар западног блока у вези са односом према авганистанским изборима, које су обиљежиле оптужбе о нерегуларностима.

Према прелиминарним резултатима, предсједник Хамид Карзаи води са 54,6 одсто освојених гласова, али је комисија која има подршку УН наредила да се провјере листићи са 12 одсто гласачких мјеста.

На појединим гласачким мјестима убачен је неуобичајено велики број листића или је један кандидат добио 95 одсто гласова.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog