Republika Srpska

ММФ умањио прогнозу о губицима банака

ИСТАМБУЛ - Међународни монетарни фонд умањио је данас прогнозу о губицима банака и осталих финансијских институција на 3,4 трилиона долара, али је упозорио да ће губици засновани на зајмовима порасти са повећањем незапослености.


"Глобална финансијска стабилност се побољшала, али је и даље појачан ризик од преокрета", наводи се у саопштењу. Ова институција у априлу је процијенила да би глобални губици банака могли да достигну четири трилиона долара.

У извјештају се наводи да банке имају довољно капитала да преживе, али да се очекује да њихови приходи неће бити довољни за покривање губитака у наредних 18 мјесеци.

ММФ напомиње да је потребна снажнија акција за јачање капитала банака и капацитета за стварање зараде, да би банке могле да подрже економски опоравак.

У извјештају се додаје да је приватни кредитни сектор у великим економијама ослабио, али да општа потреба за узимањем кредита није умањена.

ММФ процјењује да ће губици на зајмовима чинити око двије трећине укупних губитака између 2007. и 2010. године. Најтеже је погођено тржиште некретнина у САД, док су инострани зајмови највећи извор губитака финансијских институција у Великој Британији и европској зони.

ММФ је апеловао да владе ријеше проблем штетне имовине банака, јер ће ове институције моћи да подрже привреду кредитима само ако не буду носиле терет "токсичне" имовине.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog