Republika Srpska

Раст производње у металској индустрији РС

БAЊA ЛУКA - У посљедња три мјесеца у Републици Српској примјетан је раст производње у већем броју дјелатности металске индустрије, што указује на то да предузећа из овог сектора полако излазе из кризе, изјавио је секретар Удружења металургије и прераде метала у Привредној комори РС Перо Ћорић.


Ћорић је истакао да није било значајнијег смањења броја запослених, иако је пад обима производње у неким областима износио и више од 50 одсто. Смањен обим производње, додао је он, довео је и до смањења спољнотрговинске размјене.

Он је рекао да је металски сектор РС најјаче погођен економском кризом, што се посебно односи на производњу основних метала, већине металних производа и машина и уређаја, као и на области вађења руда метала.

Тренд смањеног физичког обима производње присутан је у свих девет мјесеци ове године у односу на прошлу, истакао је Ћорић, додајући да је у односу на исти период прошле године повећана производња моторних возила и приколица, као и осталих саобраћајних средстава.

У Министарству индустрије, енергетике и рударства РС истичу да је металска и електроиндустрија искључиво усмјерена ка извозу који овом сектору доноси 71 одсто прихода, а негативан утицај свјетске економске кризе узрок је пада обима индустријске производње код једног броја предузећа, претежно извозника.

Према подацима Министарства, извоз је у првој половини године у области металске и електроиндустрије износио око 233 милиона КМ, а увоз више од 488 милиона КМ, тако да је покривеност увоза извозом износила 47 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog