Republika Srpska

Још дефицита по општинама: Милићи у минусу 670.000 КМ

МИЛИЋИ - Општина Милићи је за шест мјесеци ове године остварила укупан приход од 1.360.000 КМ, док су трошкови у истом периоду били око 2.030.000 КМ, чиме је забиљежен буџетски дефицит од 670.000 КМ.


Ово је данас на редовном засједању Скупштине општине Милићи одборницима саопштила начелник општинског Одјељења за финансије Милка Тодоровић, додајући да је буџетско остварење у односу на планирани годишњи приход од 4.550.000 КМ око 30 одсто, те да је прилив средстава у извјештајном периоду у поређењу са претходном годином нижи за 55 одсто.

"Много је узрока који су довели до оволиког дефицита. Приходи су далеко од планираних и много нижи од остварених у претходној години. Оно што је јако лоше утицало на извршење буџета у овом периоду су непорески приходи, који су остварени само у проценту од десет одсто. Посебно мислим на приходе од накнаде за кориштење шуме и накнаде за кориштење минералних сировина, којих у овом периоду практично није било", рекла је Тодоровићева.

На сједници је закључено да је у наредном периоду неопходно зауставити тренд раста буџетског дефицита стриктним провођењем раније усвојених мјера штедње на нивоу локалне управе и установа које се финансирају из општинске касе.

Истакнуто је да је потребно појачано ангажовање општинских служби на уреднијој наплати непореских прихода, што је у искључивој надлежности општине.

Одборници су изразили оптимизам у погледу извршења буџета јер Влада РС обећала финансијску помоћ за санацију буџетског дефицита.

Против усвајања извјештаја били су одборници СДС

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog