Republika Srpska

Индустрикум купио Матроз из С. Митровице

БЕОГРАД/СРЕМСКА МИТРОВИЦА - Министар економије Србије Млађан Динкић потписао је данас у Сремској Митровици са компанијом „Индустрикум" споразум о куповини предузећа у стечају „Матроз" и о инвестицији од 75 милиона евра за изградњу нове фабрике за рециклажу алуминијума, прве „еколошке фабрике" у овом дијелу Европе.


На локацији „Матроза" од 2011. године почиње са радом нова фабрика за рециклажу алуминијума, која ће у првој фази упослити 250 нових радника, док ће у пратећим дјелатностима индиректно бити ангажовано још око 2.500 људи.

Ова тзв. зелена фабрика биће трећа фабрика овог типа у Европи, а прва у региону централне, источне и југоисточне Европе.

Скоро цјелокупна производња биће намијењена извозу, а капацитет нове фабрике биће 70.000 тона годишње у првој фази, односно 150.000 тона рециклираног алуминијума у другој фази.

„Најважније је да се овај капацитет, који је годинама ван функције, стави у функцију и да Сремска Митровица добије инвестицију која ће запослити људе", истакао је Динкић, након потписивања споразум.

Он је додао да је продаја "Матроза", стечајног дужника, безуспјешно покушана четири пута те да је понуда „Индустрикума" за куповину „Матроза" у стечају од 2,86 милиона евра оцијењена позитивно.

„Реч је о потпуно чистој технологији и у том смислу постоји и начелна подршка органа Европске комисије због зелене технологије коју ова инвестиција доноси Србији", рекао је Динкић.

Предсједник „Индустрикума" Јан Дрисенс био је генерални директор „Бол Пакиџинга" за Европу у моменту када је реализована прва и најважнија гринфилд инвестиција у Србији, а први је странац који је од Владе Србије 2005. године добио Орден рада.

На капацитету од 70.000 тона алуминијума, колико ће ова фабрика производити у првој фази, штеди се око 1 милион киловат часова енергије и смањује емисија угљен диоксида за 450.000 тона на годишњем нивоу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog