Republika Srpska

Јату и даље сломљена крила

БЕОГРАД - Летови "Јат ервејза" отказани су до данас у 15.00 часова због штрајка "Јат технике" проузрокованог дугом за сервисирање авиона од око 110 милиона динара, а сви путници са картама биће пребачени на друге летове, поручују из "Јат ервејза".


Један авион "Јат ервејза" ипак ће данас полетјети и то за Франфурт да довезе министра спорта Француске Раму Јад, која је задужена за преузимање тијела трагично преминулог француског држављанина Бриса Татона.

"Спремили смо лет, дали га на располагање, а сад је све до `Јата` и њиховог операционог центра", рекао је Душан Сердановић из Синдиката "Јат технике".

Будући да без техничког прегледа авиони не могу да полете, неизвјесни су летови на свим линијама, како данас тако и у наредним данима.

Сердановић је рекао да ће сат времена пошто им "Јат" уплати дуг припремити авионе за полијетање и истакао да је штрајк, односно обустава рада, економске и егзистенцијалне природе.

Према његовим ријечима, представници тог синдиката су директору "Јат ервејза" предложили да се бар дјелимично сервисирају ти дугови, али нису наишли на разумијевање.

Портпарол "Јат ервејза" Мирјана Драговић изјавила је да они имају обавезу да све путнике превезу до жељене дестинације на сваки могући начин и да ће неки путници, који су у транзиту, бити смјештени у хотел, док ће другима, који су у Београду, а нису чекирани, бити обезбијеђени летови авионима неких других компанија.

Она је потврдила да су сви летови националне авиокомпаније отказани до 15.00 часова и да је тај термин одређен зато што "Јат ервејз" улаже напоре да у договору са "Јат техником" и надлежним министарством договори неку врсту сарадње са дијелом механичара тог предузећа.

Драговићева је истакла да не штрајкује цијела "Јат техника", него само самостални синдикат лиценцираних ваздухопловних механичара Србије и подсјетила да је "Јат ервејз" у плану консолидације који је предат Влади Србије, инсистирао на томе да поново добије свој систем за линијско одржавање авиона.

Од међународних дестинација, јутрос су отказани летови "Јата" за Рим, Атину, Диселдорф, Тиват, Берлин, Амстердам, Љубљану, Беч и Париз, док су синоћ отказани летови за Монастир, Сарајево, Скопље, Солун, Ларнаку и Абу Даби, тако да су аутоматски отказани и доласци ових авиона.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog