Republika Srpska

Србија: Програм атрактивних стамбених кредита

БЕОГРАД - Министарство економије и регионалног развоја Србије саопштило је да од данас почиње Програм до сада најатрактивнијих и најповољнијих стамбених кредита који ће омогућити грађанима да што јефтиније и лакше дођу до стана.


У прве три године и у посљедњих пет година отплата кредита биће бескаматна за грађане, јер ће Министарство економије субвенционисати камату у пуном износу.

У буџету је за ову намјену обезбијеђено 450 милиона динара (4,84 милиона евра) до краја 2009. године, а за наредну годину планирано је додатних 2,5 милијарди динара (26,9 милиона евра).

Стамбени кредити биће бескаматни све до 31. октобра 2012. године, а од новембра 2012. године, корисник кредита наставља да плаћа кредит по каматној стопи од 4,9 до 5,9 одсто.

Грађани који искористе максималан период без камате од три године, захваљујући овом програму субвенционисаних стамбених кредита, уштедиће око 19 одсто укупног плаћања камате.

Заинтересовани за кредит треба да обезбиједе минимално пет одсто учешћа, док ће држава обезбиједити бескаматни кредит за учешће од 20 одсто, док банке кредитирају преосталих 75 процената.

Максимални износ стамбеног кредита кроз овај програм је 100.000 евра, а право на коришћење овог кредита имају грађани до 45 година старости који немају ријешено стамбено питање, немају стамбени кредит у коришћењу и чија мјесечна нето плата износи до 120.000 динара (1.300 евра).

Грађани који желе да замијене стари за стан у новоградњи, такође, ће моћи да користе овај кредит кроз кредитирање разлике у цијени.

До данас су у овај програм ушле Комерцијална, Интеза, Хипо Алпе Адра, Марфин банка, Прокредит, Фолкс, ИФГ, те АИК и Привредна банка.

Очекује се да ће наредних дана уговоре потписати и остале банке које се тренутно налазе у процедури потписивања, а већ су изразиле жељу да учествују у овом програму, наводи се у саопштењу.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog