Republika Srpska

САД: Слабији пад БДП, а већи број отпуштања од очекиваној

ВАШИНГТОН - Привреда САД је у другом кварталу слабила спорије него што се очекивало, али је наставак смањења броја запослених у приватном сектору у септембру још један показатељ да ће опоравак од рецесије бити неуједначен, саопштило је америчко министарство трговине.


Према подацима министарства, амерички бруто домаћи производ је у другом тромјесечју опао 0,7 одсто на годишњем нивоу, умјесто један одсто, колико је прогнозирано прошлог мјесеца. То је бољи показатељ од смањења од 1,2 одсто, колико се очекивало на тржишту.

БДП, који је мјерило укупне производње робе и услуга, опао је у САД 6,4 одсто у периоду од јануара до краја марта.

Истраживање компаније за пружање професионалних услуга пословном сектору „АДП имплојер сервисиз" показује да су амерички приватни послодавци у септембру укинули 254.000 радних мјеста , више од очекиваних 210.000, али мање од 277.000, колико је изгубљено у августу.

Аналитичари сматрају да је за америчку привреду, која је потонула у рецесију у децембру 2007, други квартал био последњи у коме је забиљежила слабљење и очекују да је у трећем тромјесечју дошло до опоравка.

Спорије слабљење привредне активности у другом тромјесечју одраз је умеренијег пада потрошачких издатака и инвестирања у пословни сектор него што се раније очекивало, указано је у извјештају.

Потрошачки издаци, који обично учествују са више од двије трећине у америчкој привредној активности, смањени су у другом кварталу 0,9 одсто, мање од пројектованих један одсто, послије повећања од 0,6 процената у прва три мјесеца ове године.

Пословна инвестирања су истовремено смањена 9,6 одсто, умјесто прогнозираних 10,9 одсто, углавном усљед нешто боље тражње софтвера, послије потонућа од 39,2 процента у првом тромјесечју.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog