Republika Srpska

Планови Фијата: Производи у Крагујевцу, продаји глобално

СПЕВИА - Аутомобили које ће Фијат правити у новом погону у Србији могли би да се продају широм свијета, најавио је директор италијанског произвођача Серђо Маркионе.


На представљању новог малог аутомобила "пунто ево" у италијанској луци Специа, Маркионе је казао да "без обзира шта ће се правити у Србији, тај аутомобил би могло да се користи глобално".

"Могао би да се продаје свуда у свијету", истакао је Маркионе, али није прецизирао шта мисли када каже да ће се "глобално користити", пренео је Вол стрит џорнал.

Њујоршки пословни лист подсјећа да је у септембру 2008. Фијат потписао споразум о куповини 67 одсто српског произвођача аутомобила Заставе.

Инвестиције у Заставу су у склопу Фијатове стратегије повећања производње у земљама са јевтинијом радном снагом и нижим трошковима него у Италији.

У вријеме потписивања споразума Маркионе је наговестио могућност да се у српској фабрици прави нова марка јевтинијег аутомобила.

Планове производње јевтинијих кола Фијат је обзнанио у вријеме када је Тата моторс успјешно лансирала "нано" у Индији а популарност Реноове марке "дачија" почела да расте. Ријеч је о веома јевтиним аутомобилима.

Ипак, Маркионе на представљању "ева" није желио да коментарише спекулације италијанских медија да ће ауто који ће се правити у фабрици у Србији бити у класи јевтинијих модела.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog