Republika Srpska

Мало детаљније о Електропреносу

БАЊА ЛУКА - "Електропренос БиХ" је посредник између произвођача и потрошача електричне енергије и у састав овог предузећа улазе далеководи и трафостанице које су унијели ентитети у размјеру вриједности 41 напрема 59 одсто у корист Федерације БиХ, каже директор бањалучке пословнице "Електропреноса БиХ" Милан Тур.


"Ми смо сервис између производње, размјене и дистрибуције", објаснио је Тур и додао да је за производњу струје, односно за њен увоз и извоз, потребно да има моћан преносни систем.

Тур је рекао да у то улази преносна мрежа од 110, 220 и 400 киловата и све трафостанице и трансформатори и истакао да у многим европским земљама истовремено постоји неколико електропреносних система.

"Битно је разлучити неке чињенице, а то је да ми нисмо у власништву БиХ. `Електропренос БиХ` је акционарско друштво у власништву Владе РС и Владе ФБиХ", додао је он.

"Електропренос БиХ" располаже са 277 далековода на укупној дужини од 6.261 километар. У саставу овог предузећа има укупно пет каба-далековода од 110 киловата, дужине 31 километар, као и четири врсте трафо-станица и то напона од 400, 220, 110 и 35 киловата, којих је укупно 147, те 252 трансформатора.

Предсједник Синдиката удружених радника енергетике Српске Душан Врховац рекао је да се у саставу "Електропреноса БиХ" тренутно налазе, али без икаквог логичног разлога, и постројења која нису у функцији преноса, а некадашње су власништво ентитетских дистрибуција.

Он је навео да сви високонапонски водови, који повезују изворе електричне енергије с потрошачким центрима су у функцији преноса и да они, који немају ту улогу, треба да буду основно средство дистрибуције.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog