Republika Srpska

Бугари нису одустали од изградње нуклеарне електране

СОФИЈА - Руски министар енергетике Сергеј Шматко изјавио је да ће Русија, уколико Бугарска привремено обустави финансирање пројекта друге нуклеарне централе у земљи "Белене", наставити са обезбеђивањем новца за текуће трошкове и неће прекидати производњу опреме.


Током сусрета са бугарским новинарима Шматко је изразио наду да влада у Софији неће каснити предуго са одлукама о три енергетска пројекта које треба да реализује заједно са Русијом.

Шматко је као "веома паметну" оцијенио одлуку бугарске владе да прода бугарски дио у "Белену", пошто ће се са једне стране значајно повећати шанса за проналажење новог инвеститора, а са друге стране други бугарски дио може бити продат скупље, када се ситуација у вези са пројектом стабилизује.

Бугарски министар за енергетику Трајчо Трајков изјавио је да ће се Бугарска одрећи контролног пакета у пројекту нуклеарне централе „Белене".

Министар Трајков је након тросатне дебате у Народном собрању рекао да је држава одлучна да потражи новог иностраног инвеститора и тако смањи 51 одсто државног капитала у пројекту, али да ће коначну ријеч дати посланици.

"Влада ће тражити другог инвеститора путем конкурса. Још није јасно колики ће дио `Белена` бити задржан", нагласио је министар Трајков.

Према његовим ријечима, Бугарска није сигурна у учешће стратешког партнера по пројекту - њемачке компанија „РВE".

Према мишљењу консултанта пројекта Богомила Манчеву, централа ће донијети 50 милијарде евра зараде за 60 година и продавати струју за 60 евра по мегават-часу.

Бугарски премијер Бојко Борисов изјавио је након разговора са предстацнивима њемачке компаније да се „РВE" није одрекла пројекта нуклеарке „Белене".

Изградња атомске централе повјерена је руској компанији "Атомстројекспорт".

Уговор о изградњи са овом компанијом потписан је током посјете руског предсједника Владимира Путина Бугарској, 18. јануара прошле године.

Изградња нукларке, која ће имати два реактора, коштаће 3,99 милијарди евра, а планирано је да први реактор нове нуклеарке буде завршен до 2013. а други до 2014. године.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog