Republika Srpska

НС РС: Сектор осигурања заостаје за регионом

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је извјештаје Агенције за осигурање РС за прошлу годину у којим се наводи да сектор осигурања у РС по својим битним показатељима значајно заостаје за другим тржиштима у региону, а поготово у односу на развијене европске земље.


Усвојени су извјештаји о стању у сектору осигурања РС, о раду Агенције и о њеном финансијском пословању.

Директор Агенције за осигурање РС Божана Шљивар рекла је да тржиште осигурања има готово маргиналну позицију у домаћем финансијском сектору, дијелом и због негативних ефеката на тржишту хартија од вриједности.

Шљиварева је рекла да је у прошлој години у РС 11 друштава за осигурање остварило обрачунату премију од 117,3 милиона КМ, а да је укупна актива сектора осигурања 212 милиона КМ.

''Са нето добитком у укупном износу од 9,6 милиона КМ пословало је седам друштава за осигурање, а губитак од 11,2 милиона КМ исказала су четири друштва'', истакла је Шљиварева, додавши да је у овој дјелатности било запослено 870 радника.

Она је навела да је у наредном периоду потребно инсистирати на унапређењу регулаторног оквира путем примјене стандарда ЕУ, затим на повећању ефикасности надзорне функције предузимањем адекватних мјера према друштвима за осигурање, у циљу побољшања квалитета и транспарентности пословања и заштите осигурања и трећих оштећених лица.

Шљиварева је рекла да Агенција има укупно 17 запослених, а да је током прошле године запослено пет нових високообразованих радника, од којих два са специјалистичким знањима, ревизор и информатичар, а два са искуством у области осигурања.

Говорећи о финансијском пословању Агенције, Шљиварева је истакла да су прошле године планирана средства за рад била 1.182.245 КМ, што је било за четири одсто више у односу на 2007. годину.

Она је навела да је Агенција у 2008 .години остварила укупне приходе у износу од 1.320.657 КМ, док су расходи износили 905.843 КМ.

Предсједник Народне скупштине РС Игор Радојичић након ове тачке дневног реда прекинуо је сједницу, на којој је остало још шест тачака за разматрање.

Радојичић је рекао да ће о термину наставка сједнице посланици бити накнадно обавијештени, додавши да идуће седмице парламент, највјероватније, неће засједати.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog