Nauka

Прва реконструкција аналног сфинктера у РС

БАЊА ЛУКА - У Клиничком центру Бања Лука данас је први пут у Републици Српској урађена реконструкција сфинктера, мишића који помаже контролу изласка столице.


Хирург Прве хируршке клинике Института за болести дигестивног система из Београда Зоран Кривокапић изјавио је новинарима да је ријеч о младићу који је оперисан већ пет пута, те да ће му ова операција помоћи да води квалитетнији живот.

Он је додао да је операција успјела, али да се резултат може очекивати тек за неколико мјесеци.

"Овакав захват се не ради нигдје у окружењу, осим у Београду, јер је доста деликатан, а резултати су дискутабилни у центрима у којима се мало ради. Да би операција успјела потребно је велико искуство", додао је Кривокапић.

Он је појаснио да овакве повреде мишића који помаже да се контролишње излазак столице нису честе, те да се чешће јављају код жена, углавном приликом порађаја, што говори да се ради о прилично младим пацијентима.

"Овавке повреде веома ријетко се јавља код мушкараца и код њих најчешће настају усљед хируршке интервенције", додао је Кривокапић.

Говорећи о узнемирујућим подацима да је у свијету присутна епидемија карцинома дебелог цријева, Кривокапић је упозорио да је овај карцином на другом мјесту по стопи морталитета, а по јављању на трећем мјесту од свих карцинома.

Према његовим ријечима, просјечно има око 50 новообољелих на 100.000 становника у развијеним западним земљама, а у неразвијеним око три.

"Ови подаци показују да је карцином дебелог цријева више везан за развијене земље, због начина исхране, стила живота и стреса, а један од узрочника је и насљеђе", појаснио је Кривокапић.

Он је истакао да у Србији у просјеку има 45 новообољелих на 100.000 становника.

"Ово обољење може се превенирати правилном исхраном, с више рибе и бијелог меса, витамина, воћа, поврћа, влакнастих производа као што су брокули и купус, јер влакна доводе до веће и редовне столице што омогућава бржи транзит кроз дебело цријево, јер се претпоставља да и у столици постоји канцероген", истакао је Кривокапић.

Он је упозорио да је већ касно када се јаве прве симптоми, као што су појава крви у столици, бол у трбуху, нередовна столица, малаксалост, губитак тјелесне тежине и анемија.

Кривокапић је поручио да се грађани у ризичној групи, у доби између 50 и 69 година, прегледају и прије симптома.

Начелник Клинике за општу и абдоминалну хирургију КЦ Бања Лука Милан Симатовић истакао је да је у РС све већи број обољелих од карцинома дебелог цријева и да су обољели све млађи.

Он је додао да се ради на припреми пројекта који ће помоћи раном откривању овог карцинома у РС.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog