Svijet

Турска не признаје Кипар, али хоће брже у ЕУ

БРИСЕЛ - Турски министар спољних послова Ахмет Давутоглу одбио је да отвори луке и аеродроме своје земље Кипру, и поред европског ултиматума, и изразио незадовољство због спорог напредовања турских преговора о приступању Европској унији.


Давутоглу је у Бриселу рекао да напредак о отварању лука и аеродрома у Турској зависи од споразума у мировним преговорима о подијељеном острву између кипарских Грка и кипарских Турака.

Инсистирајући на овоме, кипарски Грци „желе да натјерају Турску да их признају, што ми нећемо учинити", рекао је Давутоглу.

„Признање кипарских Грка је за нас немогуће ако питање Кипра није ријешено", рекао је турски министар.

Европска унија је одредила крај 2009. године као крајњи рок у коме Турска треба да почне да примјењује такозвани протокол из Анкаре којим се царински споразум ЕУ-Турска шири на земље које су постале чланице ЕУ 2004, укључујући и Кипар.

Турска, да би у потпуности примјењивала тај спроазум, треба да отвори луке и аеродроме за бродове и авионе кипарских Грка.

Због одбијања Анкаре да то уради, Брисел је у децембру 2006. године блокирао разговор о осам од 35 поглавља преговора о приступању Турске ЕУ.

Европска комисија ће 14. октобра објавити нови извјештај о Турској који ће бити значајан за наставак преговора.

Давутоглу, који се касније данас састаје с предсједником Европске комисје Жозеом Мануелом Барозом, изразио је нестрпљење своје земље због спорости у приступним преговорима са ЕУ почетих 2005. године.

Он је рекао да ЕУ треба да поштује своје „обавезе" преузете када су почели преговори, што подразумијева да је њихов циљ пуноправно чланство Турске у Унији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog