Republika Srpska

Конфекција Мура банкротирала

ЉУБЉАНА - Словеначка конфекција "Мура" из Мурске Соботе објавила је банкрот три погона, које запошљавају 2 635 радника, и затражила заштиту од повјерилаца.


Банкротирали су главни "Мурини" погони - за производњу мушке и женске одјеће.

Објава банкрота услиједила је недјељу дана послије масовног радничког протеста, изазваног због малих зарада и незадовољства неизвјесношћу будућности компаније.

Пет мањих погона, са 618 запослених, наставиће да раде.

Кризни управник Зденко Подлесник поднио је оставку на захтјев радника и пренио дужност на извршног директора "Муре" Бојана Стармана, који је истакао да је принудна управа питање дана.

Послије штрајка запослених и њемачки "Хуго Бос" суспендовао је сарадњу са овом словеначком компанијом, која је оптерећена дуговима.

Старман је најавио да ће представници њемачког "Хуга Боса" доћи у Мурску Соботу да разговарају, због тога што је, "за `Муру` од животног значаја да задржи `Боса` као партнера", јер јој 90 одсто производње зависи од чувеног њемачког бренда.

Сарадња са "Хугом Босом" почела је 2003. године и њемачка компанија је посљедњих година била једини "Мурин" клијент.

"Мура", један од највећих европских произвођача одјеће, основана је 1925. године као мала кројачка радионица, а 1950. године постала је велика фабрика конфекције, која је послије распада Југославије изгубила велики дио тржишта.

Приватизована је средином деведесетих година прошлог вијека и 95 одсто производње било је намијењено извозу. Проблеми су почели, јер није могла да држи корак са фабрикама са јефтином радном снагом из Азије и источне Европе - преносе медији.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog