Republika Srpska

Шпирић у Истамбулу на састанку Свјетске банке и ММФ

САРАЈЕВО - Предсједавајући Савјета министара БиХ Никола Шпирић учествоваће на годишњим састанцима Свјетске банке и Међународног монетарног фонда који почињу данас у Истанбулу.


Шпирић, који је и гувернер за Свјетску банку БиХ, током боравка у Турској имаће низ састанака са високим званичницима међународних финансијских институција и инвеститорима.

Према програму посјете, Шпирић ће разговарати са извршном директором Свјетске банке Нгози Окоњо-Ивеалом и потпредсједником Свјетске банке за регион Европе и централне Азије Филипом Ле Уруом.

Предсједавајући Савјета министара БиХ учествоваће и на четвртом "Бали дијалогу", посвећеном економским и финансијским димензијама климатских промјена, који организује предсједник Свјетске банке Роберт Зелик.

Планирани су и састанци Шпирића са извршним директором Холандске конституенце за Свјетску Банку Рудом Треферсом и извршним директором Холандске конституенце за Међународни монетарни фонд Аге Бакером.

Предсједавајући Савјета министара БиХ одржаће састанак и са првим замјеником предсједника Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) Варелом Фрименом и директором ЕБРД за југоисточну Европу Питером Рајнигером.

Шпирић би требало да се састане и са делегацијом Развојне банке Савјета Европе, предвођене гувернером Рафаелом Аломаром.

Програмом посјете предвиђено је да Шпирић разговара са предсједником Мрамара групације Аканом Сувером, као и предсједником Удружења комора и берзи Турске Рифатом Хисарчикоглуом.

На Годишњем засједању ММФ учествоваће и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Азра Хаџиахметовић у својству замјеника гувернера ММФ-а за БиХ.

За вријеме годишњег засједања ММФ планирано је одржавање шеснаест сесија у току којих ће се разматрати пет кључних тема везаних за свјетску економску кризу и њен утицај на глобалну економију, саопштено је из парламента БиХ.

Главне теме скупа су економска криза и политички одговори на њу, финансијска криза и сиромашни, будућност међународног финансијског система, улога приватног и јавног сектора послије кризе, и утицај кризе на структуралне реформе у Европи и централној Азији.

Осим гувернера и замјеника гуверенера ММФ из више од 20 земаља, засједању, које ће трајати до 7. октобра, присуствоваће и посматрачи из међународних организација, као и представници невладиног сектора.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog