Republika Srpska

Доминик Строс-Кан: Највећи проблем Србије реформа пензионог фонда

БЕОГРАД - Директор Међународног монетарног фонда, Доминик Строс-Кан, изразио је очекивање да ће Влада Србије врло брзо донијети одлуку на који начин ће покрити непокривени дио дефицита за 2010. годину.


"Наши експерти врло блиско сарађују са вашим властима и испоставило се да је у Србији један од највећих проблема реформа садашњег пензионог система. То је, чини ми се, помало и политички проблем. Ваша влада мора јасно да каже како намјерава да то ријеши, без обзира на унутрашње притиске", рекао је Строс-Кан за "Политику".

Он је навео да и друге земље из региона, као што је Хрватска, имају "сличне муке".

"Сви морамо да будемо мало флексибилнији и онда неће бити толико тешко примијенити фискални дио програма који земље имају са ММФ", оцијенио је Строс-Кан, истакавши да жели да види конкретне мјере које ће омогућити одржив начин финансирања фискалног дефицита.

Када је ријеч о глобалним економским кретањима, Строс-Кан је и даље забринут, без обзира на то што се виде знаци опоравка, те истиче да нема озбиљног побољшања све док број незапослених не почне да се смањује, за шта је потребно дуже вријеме.

"Још није вријеме за примјену излазне стратегије из кризе. Да, владе у земљама широм свијета треба да их спремају и да опоравак темеље на чврстим основама, али је још рано говорити о њиховој примјени", рекао је Строс-Кан.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog