Republika Srpska

Чеко: Расте финансијска дисциплина у РС

БАЊА ЛУКА - Главни ревизор јавног сектора Републике Српске, Бошко Чеко, каже да из године у годину расте финансијска дисциплина у институцијама Српске, наводећи податак да је 2001. године ова служба дала 2,3 одсто позитивих мишљења, док тај проценат у овој години износи 32,8 одсто.


Чеко је рекао да се ревизорски извјештаји Главне службе за ревизију јавног сектора РС врло често политизују, јер руководиоци институција које се контролишу, суочени са политичким притисцима, одмах сматрају да ће неко искористити ситуацију и тражити њихову смјену.

Он је додао да ревизорски извјештај није извјештај за смјене, кадровске или политичке, него за јачање институција.

"Од 2001. године, кад смо почели да радимо прве ревизије, до 2009. године обавили смо укупно 468 ревизија. Укупно смо дали 110 позитивних мишљења, 179 мишљења са резервом, 136 негативних и 43 уздржана мишљења. Проценат позитивног мишљења 2001. године био је 2,3 одсто, тада смо имали само једно позитивно мишљење", рекао је Чеко.

Он је додао да је мишљења са резервом било 15,9 одсто, односно за седам буџетских корисника, да је негативних било 25 одсто, за 11 буџетских корисника, а уздржано 56,8 одсто, за 26 буџетских корисника.

"Када ово негативно и уздржано збројимо, преко 80 одсто било је условно лоших налаза", рекао је Чеко.

Он је додао да је у 2009. години било 32,8 одсто позитивних мишљења или 18 буџетских корисника, а мишљења са резервом 48,2 одсто или 32 буџетска корисника.

Чеко је нагласио да има добру Додиком, који, како је навео, за разлику од својих сарадника, с њим и другим ревизорима равноправно разговара и уважи када му се каже да нешто не стоји

"Негативних мишљења било је девет одсто код пет буџетских корисника, а уздржано мишљење нисмо имали. Дакле, захваљујући овој Влади, али и претходним, виде се тренд побољшања и константно јачање финансијске дисциплине", рекао је Чеко.

Он је потврдио да је служба суочена са одређеним притисцима, највише од клијената и преко медија, и то у вријеме када се појави извјештај, те додао да су разлози тих притисака или негирања ревизорских налаза то када су они супротни од очекивања.

"Постоје и такви притисци које не можете ни доказати, али има и притисака у смислу 'знамо гдје вам ради супруга, или знамо да сте ви тамо сарадник, или студирате'. Зато није чудо што је око десет одсто ревизора напустило ову службу. Али ми једноставно морамо све да учинимо како би све институције радиле како треба", рекао је Чеко.

Он је нагласио да добру сарадњу и одазив на препоруке ревизора служба има са Кабинетом предсједника РС, Народном скупштином РС и МУП, као и и са премијером РС Милорадом Додиком, који, како је навео, за разлику од својих сарадника, с њим и другим ревизорима равноправно разговара и уважи када му се каже да нешто не стоји.

Наглашавајући да анализа његовог рада и евентуална оставка нису спорне и да је увијек спреман на то, Чеко је рекао да је, иако га као главног ревизора штити закон, спреман да се повуче са дужности оног тренутка када осјети да нема подршку Народне скупштине РС и јавности.

"Али сигурно је да никада нећу одступити од принципа које слиједим већ десет година, колико се бавим овим послом. Објективност ревизора је на првом мјесту", закључио је Чеко.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog