Republika Srpska

ММФ предвиђа "мали позитивни раст БДП" БиХ

САРАЈЕВО - Извршни директор Међународног монетарног фонда, Аге Бакер, оцијенио је да је за БиХ најважније да домаће власти испуне услове из стендбај аранжмана, како би се избјегло угрожавање јавних финансија у наредним годинама.


"Споразум са ММФ дошао је у правом тренутку и од највеће је важности да БиХ испуни услове који пишу у програму владе и писму намјере. Ови услови пружају сигурност не само за стране инвеститоре и банке, него и за грађане који добијају гаранције да је влада озбиљна у враћању јавних финансија на прави пут, модернизацији јавних трошкова, ослобађању од непотребне бирократије и давању више простора за приватне фирме", рекао је Бакер, који је и шеф холандске конституенце у Фонду, којој припада и БиХ.

Ако БиХ не испуни своје обавезе, додао је Бакер, сав кредибилитет који је постигнут договарањем програма са ММФ-ом биће изгубљен, што ће представљати велики удар на повјерење инвеститора.

Говорећи о економској кризи, која није заобишла ни БиХ, Бакер је навео да је БиХ имала "нешто мање тежак пад 2009. године, у односу на друге земље", због чега ММФ предвиђа "мали позитивни раст бруто-друштвеног производа".

"ММФ предлаже да се интервентне мјере задрже и наредне године и тек 2011. крене са излазним стратегијама. Кључни изазов за БиХ је да осигура добру и сигурну пословну климу, како би се могла припремити за појачани извоз када порасте потражња у ЕУ и крене опоравак", нагласио је Бакер.

Он сматра да ће се БиХ у будућности морати много мање ослањати на страни капитал који је раније покривао дефицит и који се показао непоузданим, те истакао да је позитивно што су стране банке и даље спремне да послују са БиХ.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog