Svijet

Анкете са биралишта: Преко 50 одсто Ираца подржало Лисабон

ДАБЛИН - Више од 50 одсто изборног тијела у Ирској подржало је на референдуму Лисабонски споразум, резултати су анкета спроведених на биралиштима.


Одзив бирача у Даблину био је висок и према првим показатељима већина је подржала Лисабонски споразум, резултати су истраживања које је провела странка Фајн Гаел, главна опозициона партија у Ирској.

Портпарол странке Гаел Били Тиминс рекао је да је истраживање урађено на узроку од 1 000 гласача на 33 локације и да је у више од 60 случајева одговор на референдумско питање био позитиван.

Према истом истраживању, више од 70 одсто подржало је Лисабонски споразум у Даблину, а око 60 одсто у другим дијеловима земље, преносе ирски медији.

Више од три милиона гласача имало је право гласа на референдуму у Ирској, а према првим подацима одзив бирача је био изненађујуће велики између 50 и 60 одсто.

Политичке партије саопштиле су да је старија популација већином гласала за, иако је и велики број омладине подржао Лисабонски споразум.

Медији преносе да је велики број људи, који није гласао на референдуму у јуну 2008. године, сада изашао и подржао Лисабонски споразум.

Пребројавање гласова почеће у 9.00 часова по локалном у свих 43 области Ирске.

Сваки регион ће послати податке у главни центар за пребројавање у Даблину гдје ће вечерас бити објављени и званични резултати.

Ирска медијска мрежа РТЕ јавила је да се први прелиминарни резултати очекују до подне, а коначни око 17.00 часова.

Ирска је једина чланица ЕУ која је Уставом обавезана да се грађани на референдуму изјасне о Лисабонском споразуму.

Од 27 чланица блока Пољска и Чешка једине нису ратификовале Лисабонски споразум.

Ратификација Лисабонског споразума у Чешкој је обустављена према одлуци Уставног суда који је одредио да предсједник Вацлав Клаус не може потписати тај документ док се суд о њему не изјасни.

Суд је јуче позвао предсједника Клауса да "одустане од сваке мјере која би могла довести до ратификације прије него што суд донесе своју одлуку", изјавио је Радим Охват, портпарол чешког предсједника.

Суд ће одлучити о датуму доношења одлуке у три наредне седмице, прецизирао је он, а Клаус је казао да ће чекати одлуку прије него што да свој пристанак споразуму који је парламент већ ратификовао.

Лисабонски споразум или Устав ЕУ предвиђа европског министра иностраних послова, затим предсједника Европске уније као и повећана овлаштења Европског парламента у креирању закона, али да би Лисабонски споразум уопште ступио на снагу, мора га прихватити свих 27 чланица.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog