Svijet

Суматра: Стиже помоћ за пострадале у земљотресу

ПАДАНГ - Међународна помоћ почела је да пристиже на индонежанско острво Суматру, које је у сриједу погодио разорни земљотрес у којем је погинуло више од 1 000 људи.


Након апела индонежанске владе помоћ у намирницама, лијековима и спасилачким тимовима почели су да шаљу Аустралија, Русија, Велика Британија и ЕУ, јавља Би-Би-Си.

Више од 1 000 је изгубило живот у разорном земотресу јачине 7,6 степени Рихтерове скале, који је у сриједу погодио Суматру, а вјерује се да је још око 3 000 затрпано испод рушевина зграда у граду Падангу. Велика разарања забиљежена су и у другим областима.

Очевици у Падангу кажу да се осјећа смрад распаднутих тијела која висе са разрушених зграда док спасиоци покушавају да дођу то преживјелих.

У областима гдје је потрес оштетио путеве забиљежене су несташице хране, док велики број становништа, који је остао без крова над главом, спава на улици.

Црвени крст Индонезије одржаће данас састанак у Падангу о координацији спасилачких и хуманитарних напора.

Приоритет је да повријеђеним лицима буде пружена медицинска њега.

Два аустралијска авиона са медицинским особљем и спасилачким експертима допутовали су у Паданг, а десетине британских ватрогасаца долази данас послијеподне.

Швајцарски спасиоци донијели су тим паса трагача и они су већ на терену, а ускоро се очекују и спасилачки тимови из Русије, Естоније и Јапана.

Многе друге земље свијета обећале су помоћ.

Предсједник Индонезије Сусило Бамбанг затражио је брзо распоређивање око 10 милиона долара помоћи Владе.

"Средства морају брзо бити распоређена без уплитања бирократије. Ситуација је ванредна и брзина је од кључне важности", рекао је Бамбанг.

Црвени крст у Женеви саопштио је да према фотографијама из ваздуха погођена зона је много шира него што се мислило и простире се дуж цијеле западне Суматре.

"Град Паданг и околина су највише погођени, али ситуација у руралним областима је такође веома тешка", рекао је поратпарол Кристин Саут, додајући да су нека села 100 одсто уништена, а нека 50 одсто.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog