Republika Srpska

САД: Највећа стопа незапослености у посљедњих 26 година

ВАШИНГТОН - Амерички послодавци су у септембру укинули више радних мјеста него што се очекивало, а стопа незапослености је повећана на 9,8 одсто, што је највиши ниво од 1983. године, саопштено је из америчког Министарства рада.


Нови рекорд стопе незапослености, након 9,7 одсто у августу, представља још један знак да је мало вјероватан брз опоравак америчког тржишта рада, пише "Вол стрит журнал".

Број запослених изван пољопривредног сектора је прошлог мјесеца смањен за 263 000, највише у грађевинарству, индустрији, трговини и владином сектору, док су економисти очекивали смањење за 175 000.

Од почетка рецесије у децембру 2007. године број незапослених у САД је повећан за 7,6 милиона, а стопа незапослености удвостручена на 9,8 одсто.

Шеф америчке Управе федералних резерви Бен Бернанке сматра да ће, у случају да раст америчке привреде не буде јак, бити потребно више времена да се тржиште рада опорави.

"Уколико привреда буде порасла само три одсто, као што многи економисти прогнозирају, тада ће стопа незапослености још увијек бити изнад девет одсто до краја 2010. године", рекао је Бернанке.

Он је навео да многи економисти не очекују да амерички економски раст у 2010. години буде довољно јак да би драматично подстакао запошљавање и додао да су рјешења за слабо тржиште рада ограничена.

"Немам никакав чаробни штапић. Кад бих га имао, до сада бих га већ понудио", рекао је Бернанке, обраћајући се Комитету за финансијске услуге у Представничком дому Конгреса.

САД нису саме у порасту незапослених након што је 16 држава Европе саопштило у четвртак да се стопа незапослености у августу попела на 9,6 одсто што је око 15,2 милиона незапослених.

Јапан је јуче саопштио да је стопа незапослености пала на 5,5 одсто у августу у односу на јули када је износила 5,7 одсто, али је број незапослених и даље 3,61 милион што је највећи број у посљедњих шест година.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog