Svijet

Ирско ДА Лисабону

ДАБЛИН - Званични резултати референдума подршци Лисабонском уговору у Ирској говоре да су Ирци са 67,13 одсто гласова прихватили овај споразум, саопштила је данас ирска Изборна комисија после пребројавања свих гласова.


Ирци су се јуче други пут изјашњавали о Лисабонском уговору. На првом референдуму 12. јуна 2008. године Ирци су одбацили Лисабонски уговор. Тада се 53,4 одсто грађана изјаснило против.

Поново изјашњавање организовано је пошто је Европска унија направила уступке Ирској прије свега у вези са питањем војне неутралности, абортуса, пореских стопа и броја комесара у Европској комисији.

На референдум јуче је изашло 58 одсто бирача, док је на првом изашло 51 одсто.

Од 43 изборна округа у Ирској, једино су у два, на сјеверозападу земље, бирачи били против Лисабонског споразума.

Предсједник Европске комисије Жозе Мануел Барозо истакао је данас да послије усвајања Уговора из Лисабона на референдуму у Ирској, сада и предсједници Чешке и Пољске треба да се сагласе с усвајањем темељног акта о преустројству ЕУ.

Барозо је изјавио да је усвајање Уговора из Лисабона на ирском референдуму "велики дан за Ирску и велики дан за Европу" и предочио "наду" да ће сад поступак за коначно стављање на снагу овог акта бити окончан и у Пољској и Чешкој.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog