Svijet

ЕУ пожурује са спровођењем Лисабонског уговора

МАДРИД - Шпанија је најавила да ће имплементација Лисабонског споразума бити приоритет Мадрида након преузимања мјеста предсједавајућег ЕУ у првој половини 2010. године.


"Шпанија, као предсједавајући ЕУ, примјењиваће овај споразум који симболизује нову Европу 21. вијека. Веома смо задовољни са јасном побједом Лисабонског споразума на референдуму у Ирској и тиме је период несигурности завршен", рекао је шпански државни секретар за ЕУ Дијего Лопез Гаридо.

Гаридо је нагласио да је резултат референдума у Ирској охрабрење за све проевропске снаге и показује да су Ирци видјели у Европи најбољи начин да се суоче са економском кризом.

"Четврти мандат Шпаније на мјесту предсједавајућег ЕУ биће најсложенији, најтежи и можда са највише емоција јер се мора суочити са овим амбициозним изазовом", рекао је Гаридо.

Према незваничним резултатима, ирски гласачи јуче су на референдуму подржали усвајање Лисабонског споразума са 53 одсто гласова.

Државни радио РТЕ јавио је да је, према досада пребројаним гласовима, између 65 и 63 одсто бирача у главном граду Даблину подржало Лисабонски споразум.

Ирска је једина чланица ЕУ која је Уставом обавезана да се грађани на референдуму изјасне о Лисабонском споразуму.

Од 27 чланица само су остале Пољска и Чешка које треба да ратификују Лисабонски споразум, који је предвиђа широк спектар реформи.

Пољски предсједник Лех Каћински потписаће Лисабонски споразум у наредних неколико дана, а његов чешки колега Вацлав Клаус неће одлагати да стави свој потпис на тај документ дуже од неколико недјеља, оцјењују аналитичари, а преноси Ројтерс.

"Оног тренутка када предсједник буде знао коначне и званичне резултате, одмах ће потписати. То је питање дана", рекао је Павел Випич, савјетник пољског предсједника.

Оба дома чешког парламента усвојила су Лисабонски споразум, али се чека потпис предсједника Клауса да би он ступио на снагу.

У међувремену је покренут и поступак пред Уставним судом Чешке, који треба да се изјасни о уставности тог документа.

Како оцјењују аналитичари, Уставни суд ће највјероватније одбити захтјев политичара који оспоравају Лисабонски споразум.

Када Уставни суд те земље донесе коначну одлуку, предсједник ће бити у могућности да потпише Лисабонски споразум.

Предсједници Клаус и Качињски важе у Унији као "евроскептици".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog