Društvo

Логораши: МУП РС открива зочине над Србима у Сарајеву

ИСТОЧНО САРАЈЕВО - Министарство унутрашњих послова Републике Српске је својим истраживањима у великој мјери помогло у откривању злочина над Србима са подручја сарајевско-романијске регије, оцијенио је данас предсједник Савеза логораша ове регије Драган Мутабџија.


Он је рекао да Савез логораша РС све више пажње поклања догађајима који су се током рата дешавали на том подручју, додавши да, као бивши логораш, који је међу првим заточен, а међу посљедњим изашао из логора "Силос", подржава свако настојање да се починиоци злочина над недужним српским жртвама нађу пред лицем правде.

"Ја сам 12. маја 1992. године одведен у 'Силос', са још петорицом људи. Имам много доказа о људима који су га основали, а нико од њих још није оптужен за злочине који су у њему почињени. Овај Савез има и бројне доказе шта се све дешавало у свих 126 логора у Сарајеву", рекао је Мутабџија.

Он је навео да су жртве у "Силосу", као и у другим логорима у којима су Срби били заточени, свакодневно биле изложене малтретирањима, тучи, злостављању, понижаваљу, силовањима, убијањима, те мучене глађу.

" У 'Силос' су довођени људи из својих кућа са подручја Пазарића, Тарчина и Брадине, који нису пружали отпор на почетку рата. Најмлађи затвореник имао је 16, а најстарији 88 година, који је умро од глади. То је била судбина свих логораша из РС", рекао је Мутабџија.

Он је истакао да Савез логораша захтијева да се процесуирају сви одговорни за логоре, посебно за логоре "Силос", Централни затвор у Сарајеву и бившу касарну "Виктор Бубањ", у којој сада, како је навео, појединци који су учествовали у рату дијеле правду у Тужилаштву и Суду БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog