Republika Srpska

Најбогатије земље желе наставак стимулативних пакета

ИСТАНБУЛ - Министри финансија Групе 7 највећих индустријализованих земља заложили су се на данашњем састанку у Истанбулу за наставак владиних стимулативних пакета све док економски опоравак не буде извјестан.


Они су упозорили да је опоравак тек почео, а да велика незапосленост и нестабилна вриједност валута и даље представљају проблеме.

У саопштењу Групе 7, којој припадају САД, Велика Британија, Канада, Француска, Њемачка, Италија и Јапан, наводи се да ће "неправилна кретања" вриједности валута негативно утицати на економску и финансијску стабилност.

Чланице Групе 7 похвалиле су ријешеност Кине да успостави флексибилније вриједности робне размјене, што би могло да помогне при постизању балансиране трговине, јављају агенције.

Прије састанка, неки стручњаци су скренули пажњу да би слаб долар, који је током дугог временског периода био главна свјетска валута за резерву, могао да успори глобални економски опоравак.

Долар је коришћен за низ битних трансакција, као и за одређивање цијене нафте. Међутим, усљед све већих дугова САД долар губи на вриједности у односу на друге валуте.

Неке чланице Групе 7 кажу да ће слабији долар утицати на скок цијена њихових извозних добара, што ће представљати ризик за њихов економски опоравак.

Коалиција земаља у развоју, познатија као Група 24, такође, се данас састала захтијевајући да сиромашније земље добију више моћи у битним свјетским економским организацијама, као што је Међународни монтератни фонд.

Свјетски лидери су се прошлог мјесеца сложили да Група 20 буде тијело које ће доносити одлуке о глобалним економским питањима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog