Svijet

Тадић хвалио Горбачова предајући му награду Квадрига

БЕРЛИН - Предсједник Србије Борис Тадић изјавио је синоћ да треба обезбиједити да Русија, Европа и свијет дјелују као архитекте заједничког подухвата за безбједност и просперитет генерација које долазе.


Као прошлогодишњи лауреат, Тадић је уручио вечерас у Берлину бившем совјетском лидеру Михаилу Горбачову награду "Квадрига", коју на Дан уједињења Њемачке традиционално додјељује угледна невладина организација Радионица Њемачка.

Тадић је рекао да су мудрост, храброст и визија Горбачова омогућили да он, као и сви окупљени на овој свечаности, могу да размишљају на тај начин о друштву.

Предсједник Србије је поручио да одаје признање човјеку, који је држао политичко кормило тадашњег Совјетског Савеза и који је сматрао исправним да ангажује снаге које ће полако регенерисати његову земљу и дати слободу многим другим земљама да се изразе.

"Одајемо признање човеку који је постигао споразум са другим лидерима и уверио нас да се сукоб у нуклеарном времену може превазићи, а ти догађаји нису само догађаји које ће једног дана бити фус ноте у уџбеницима историје. Они јесу историја", истакао је Тадић.

Он је изразио жаљење што су лидери бивше Југославије, када су се суочили са истим изборима, донијели одлуке које су земљу одвеле у дубоку, мрачну долину из које се тек сада полако излази.

"Михаил Горбачов може погледати иза себе са немалим задовољством и рећи да је водио своју нацију и многе друге у будућност које су дале слободу, наду и шансу да је мир, а не рат реална опција", рекао је Тадић и додао да је мало људи у историји о којима се тако може рећи.

Он је навео да је тест са којима се лидери Србије суочавају увођење земље у ЕУ и обнова друштва које је, како је рекао, пало у провалију рата.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog