Svijet

Италијани протестују против Берлусконијевог гушења медија

РИМ - Десетине хиљада људи изашло је данас на улице Рима изражавајући протест због тога што премијер Силвио Берлускони "гуши медије" у покушају да прикрије секс сандал, који потреса Италију од маја ове године.


Берлускони је тужио љевичарске листове "Ла република" и "Ла унита" и тражи четири милиона евра због њиховог писања о секс скандалу, према којем је италијански премијер доводио проститутке у своју римску резиденцију.

Берлускони, који посједује три телевизијска канала, бори се против оптужби за сукоб интереса између свог медијског царства и политичке улоге још од када је ушао у политику прије 15 година.

Критичари наводе да је Берлускони, од када се прошле године по трећи пут вратио на власт, постао нестрпљив према медијима и покушава да ућутка све који га критикује.

Берлускони је оптужбе за секс скандал описао као обично трачарење, тврдећи да је он жртва клевета.

Гостујући недавно на једном телевизијском каналу, Берлускони је рекао да су новинари који га критикују "олош" и да су те оптужбе "усмјерене против Италијана".

Организатори тврде да је око 300 000 људи учествовало у маршу на Пјаци дел Пополо у центру Рима. Неки демонстранти носили су мајице са натписом "Сада можеш и мене да тужиш".

"Иако у Италији постоји много новина, интернет и телевизијских канала то не значи да постоји слобода. Слобода не постоји ако новинар не може да напише оно што што мисли", рекла је Филомена де Филипо, једна од учесница протеста.

Протести у Риму услиједили су два дана након што је жена у центру овог скандала изјавила у једном телевизијском шоу програму да је Берлускони знао да је она "дама за пратњу".

Присталице Берлусконија тврде да чињеница да се та жена појавила на телевизији само потврђује да слобода медија није угрожена.

"Слобода информисања постоји у Италији. Нажалост, постоји и слобода клеветања", рекао је италијански министар иностраних послова Франко Фратини.

Противници кажу да је слобода медија под великим притиском посљедњих мјесеци.

Група "Фридом хаус" је у свом истраживању ове године о слободи медија оцијенила Италију као "дјеломично слободну" и ставила је на 73. од 195 мјеста.

Група "Репортери без граница" саопштила је да је ситуација слободе медија гора у Италији него у било којој другој земљи ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog