1

Svijet

Руси нашли одговорне за хаварију у хидроелектрани

МОСКВА - Бивши директор руског електроенергетског гиганта Уједињени енергетски систем Анатолиј Чубајс и бивши министар енергетике Игор Јусуфов су међу одговорнима за несрећу у хидроелектрани у Сибиру, у којој је у августу живот изгубило 75 људи, а 13 је тешко повријеђено, наводи се у данас објављеном извјештају руске Федералне службе за еколошки, технолошки и нуклеарни надзор (РТН).


У извјештају се наводи да су немар и технички и организациони пропусти главни узроци несреће у електрани Сајано- Шушенска.

Према извјештају, укупно 18 људи, укључујући руководство компаније РусХидро и саме електране, сноси одговорност за несрећу. Међу одговорнима су бивши директор руског електроенергетског гиганта УЕС Анатолиј Чубајс и бивши министар енергетике Игор Јусуфов.

Чубајс и још пет званичника су одговорни за „стварање услова који су допринијели несрећи", стоји у извјештају.

Према прелиминарним подацима материјална штета премашује 7,5 милијарди рубаља.

Извјештај, који садржи преко 100 страница, припремило је 26 стучњака, на челу са директором РТН Николајем Кутјином.

Кутјин је на конференцији за новинаре рекао да је несрећи претходило више фактора, међу којима је лоше одржавање, усљед чега је једна од турбина, која је због пожара у другој електрани у Братску морала да генерише више струје, почела неконтролисано да вибрира, а затим експлодирала.

„Сајано-Шушенска", на ријеци Јенисеј у Сибиру, највећа је хидроелектрана у саставу компаније РусХидро, са 10 хидроагрегата од по 640 мегавата.

Хидроелектрана је затворена након несреће 17. августа и не очекује се да ће у потпуности обновити рад до 2014. године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog