Republika Srpska

Свјетска банка: Немамо шта позајмљивати

ИСТАНБУЛ - Предсједник Свјетске банке Роберт Зелик изјавио је да би међународни повјериоци могли да се суоче са проблемом недостатка новца уколико се настави велика потражња за позајмицама услед продужења економске кризе.


Говорећи уочи годишњег засједања Свјетске банке и Међународног монетарног фонда (ММФ) у Истанбулу, Зелик је рекао новинарима да је Свјетска банка већ распоредила 33 милијарде долара за фискалну годину која је завршена у јуну, а да ће ове године одобрити још 40 милијарди долара.

У овом тренутку Свјетска банка располаже са 100 милијарди долара који су резервисани за позајмице средње развијеним и сиромашним земљама, које добијају кредите под различитим условима. Када се тај новац потроши, банка ће морати да прибјегне рационализацији средстава.

"До средине следеће године суочићемо се са озбиљним ограничењима. Видимо да ћемо, када узмемо у обзир и 2011. годину, ићи до и вјероватно преко те границе од 100 милијарди долара", рекао је Зелик.

Он је додао да би се Свјетска банка налазила у далеко бољој позицији да је у финансијску кризу ушла са ојачаним позицијама и извршеном унутрашњом реформом, попут повећања каматних стопа и давања већег броја гласова земљама у развоју.

Чланице Групе 20, која окупља најразвијеније државе и најзначајње земље у развоју, сложиле су се прошле седмице на састанку у Питсбургу да се изврши реформа кључних међународних институција попут Свјетске банке и ММФ-а.

Према постигнутом договору, удио земаља у развоју у Светској банци повећаће се до почетка 2010. године за најмање три одсто и то на 47 одсто укупног удјела.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog