Republika Srpska

Банкрот руске фабрике калашњикова?

МОСКВА - Компанија "Измаш", Ижјевски машиностројитељни завод, која производи чувени "калашњиков", Ак-47, је пред банкротом, јавља мрежа АБЦ њуз и пише лист Глоб енд меил и више других листова.


Руска агенција РИА новости пише да је арбитражни суд у руској уралској републици Удмуртија прихватио да разматра тужбу непознате компаније Гремиха ради банкрота произвођача "калашњикова" који наводно дугује око 13 милиона долара. Суд ће засједати 7 октобра.

Фабрика "Измаш" дјелује под кишобраном "Рособоронекспорта", руске компаније која има државни монопол на извоз наоружања, која држи 57 одсто акција у „Измашу", бар тако пише лист у власништву бизнисмена Березовског „Комерсант дејли". Други листови помињу да је већински власник фабрике контроверзни бизнисмен Маркин, који је члан партије Владимира Жириновског.

У неким медијима се помиње да је банкрот фабрике шпекулативне природе, да је повезан с дуговима, а не с производњом

Фабрике "Измаш" су прије извјесног времена обуставиле производњу, јер, наводно, није било наруџбина. Лист „Правда" подсјећа да је производња у такозваним Молотовљевим заводима које су дио концерна „Измаш" и које производе побољшани "калашњиков" нове генерације, недавно обустављена због одсуства реда у држави, због чега компанија није имала новац да исплати плате радницима и да врати дугове кредиторима.

У неким медијима се помиње да је банкрот фабрике шпекулативне природе, да је повезан с дуговима, а не с производњом. Вијест о банкроту култног произвођача оружја је изазвала сензацију у Русији пошто је ријеч о компанији у којој се производи најкоришћенија аутоматска пушка у историји, коју користи 60 војски у свијету. Подсјећа се и да је то фабрика коју је још 1807. године основао цар Николај.

На конференцији за штампу поводом 60. годишњици аутомата који је конструисао 1947, инжењер Михаил Калашњиков, који сада има 89 година се жалио да аутомати те марке који се производе широм свијета одступају од квалитета оригинала. Иначе, Михаил Тимофејевич Калашњиков, који у новембру пуни 90 година, добија музеј у сопственом завичају у Алтајском крају, саопштио је недавно губернатор тог региона Александар Карлин.

"Калашњиков" се у некој од бројних верзија без дозволе производи у још осам држава. Лиценце за производњу "калашњикова" СССР је давао не из економских, већ из политичких мотива. "Рособоронекспорт" сада тврди да су те линценце престале да важе у тренутку када је пропао Варшавски пакт, али да су фабрике по тим државама наставиле да производе "калашњикове", због чега су Руси затражили помоћ Уједињених нација.

Руска полиција ускоро ће остати без аутомата "калашњиков" и пиштоља „макаров", без којих је тешко замислити руске милиционере, јер је крајем миленијума закључено је да руска полиција треба да пређе на оружје с мањим рикошетом

Како пише руски провладин лист „Известија" руска полиција ускоро ће остати без аутомата "калашњиков" и пиштоља „макаров", без којих је тешко замислити руске милиционере. У наоружање полиције СССР пиштољ макаров је уведен 1951. године. Крајем миленијума закључено је да руска полиција треба да пређе на оружје с мањим рикошетом. „Калашњиков" ће ипак остати у употреби руске полиције за "рјешавање специфичних задатака".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog