Društvo

Ријека добија џамију

ЗAГРЕБ - Послије вишегодишњих најава и одгађања, повремено и врућих полемика, у Ријеци је 3. октобра најзад почела градња џамије, прве на јадранској обали.


Према првим прорачунима њена изградња коштаће између шест и осам милиона евра, а финансираће се искључиво из донација - из средстава које поклањају муслимански вјерници с подручја Ријеке и целе Хрватске.

Очекује се и знатна помоћ из установа у исламским земљама које имају фондове управо за овакву сврху, као и из вјерских исламских институција из Саудијске Арабије, Уједињених Арапских Емирата и Либије. Није зато случајно што на свечаност почетка радова на новој џамији долази и представник катарског емира.

Ријечку џамију, у ствари исламски центар на три нивоа, пројектовала је загребачка фирма АДБ према идејном рјешењу у међувремену преминулог Душана Џамоње. Уз вјерске имаће и културне, образовне и друштвене садржаје на више од три хиљаде квадратних метара.

Џамија ће се градити на Рујевици изнад нове ријечке заобилазнице, издвојен минарет (око којег је било и највише расправа) биће висок 23 метра, а у склопу Исламског центра биће кафић и ресторан.

Ријека је иначе други центар у Хрватској по броју муслимана, а у цијелом том приморско-горанском региону има их око 10.000.

Први савремени исламски центар с џамијом изграђен у Хрватској је онај у Загребу, отворен 1987. године, а друга џамија подигнута је последњих година у Гуњи. Припрема се такође изградња и исламског центра са џамијом у Осијеку.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog