Nauka

Да ли ће нестати пчеле?

Једна од најнеобичнијих мистерија која се, од прије пет година, догађа у свијету је масовно нестајање пчела. Ова појава уочена је прво у Америци, а затим се врло брзо проширила на готово цијело подручје Европе. Упркос бројним научним истраживањима, узрок масовног нестанка пчела још није утврђен, а неке од теорија доводе тај феномен у везу с дјеловањем пестицида и разних вируса, климатске промјене, електромагнетно зрачење мобилних телефона и употребу генетски модификованих биљака.


Један од узрока нестајања пчелињих друштава у свијету јесте повећана смртност у зимском периоду, због неухрањености. Сумња се и на разне вирусе и пестициде, као и на климатске промјене које имају знатан утицај прије свега на секрецију нектара, а у одређеној мјери и на принос полена.

Стручњаци истичу да је друга веома честа болест ноземоза, у Америци позната као „тихи убица".

На појединим подручјима Америке нестало је од 60 до 70 одсто пчелињих друштава. Ови подаци су алармантни због огромног значаја пчела за пољопривреду и опрашивања које директно утиче на принос усјева. Амерички пчелари посједују од 10.000 до 20.000 пчелињих заједница и највеће приносе остварују најмом услуге опрашивања, селећи пчеле на велике ранчеве, који су углавном специјализовани за одређену врсту пољопривредне културе. Пошто нестају пчеле радилице нема опрашивања воћњака тако да је принос усјева знатно смањен.

Амерички научници су почели да раде и генетске анализе свих микроорганизама које живе на пчелама. Они су пронашли да пчеле на себи носе неколико разних вируса, па је претпоставка да један од њих има везе с нестајањем пчела. Али, како кажу стручњаци још се не зна како ти вируси дјелују међусобно. „Осумњичени" вирус најприје је идентификован у Израелу, те је стога назван „израелски вирус акутне парализе".

Стопа смртности пчела је до 40 одсто у неким дијеловима свијета, а требало би да износи око пет одсто. У Француској од 1995. године нестало је око 300.000 колонија пчела.Експерти наводе да употреба пестицида, болести, паразити као и климатске промјене утичу на њихову прерану смрт.


У Британији се, према писању листа „Тајмс", због дефицита појавило црно тржиште крадених пчела, а тамошњи пчелари сумњају да су крадљивци добро обучени у начину гајења тих инсеката и њиховом транспорту, што потврђује и обим тих крђа.

У сваком случају предстоје још многа истраживања да би се потпуно схватио овај мистериознии потенцијално веома штетни проблем.

 

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog