Društvo

Њемачки батаљон на Косову, почињу војне вјежбе

ПРИШТИНА - Један њемачко-аустријски батаљон у саставу НАТО биће распоређен на Косову следеће недеље како би учествовао у редовним оперативним вјежбама чија је сврха да омогуће добру обученост НАТО војника као и познавање окружења на Косову, саопштио је КФОР.


Ова вјежба није одговор нити припрема за било какву постојећу или очекивану ситуацију на Косову.

Њен циљ је да омогући НАТО снагама да одрже висок степен готовости и да буду спремне за брзо размјештање као одговор на било који сценарио, наводи се у саоштењу.

Батаљон ОРФ-а (Оперативне резервне снаге) се састоји од војника из 292. пешадијског батаљона из Њемачке који је појачан једном четом из састава 13. механизованог пјешадијског батаљона из Аустрије. Батаљон чини укупно 600 војника.

Њихове активности овде се спроводе у склопу рутинских смјена ОРФ јединица са циљем припреме ОРФ батаљона за ово подручје дјеловања.

ОРФ батаљон ће спроводити обуку у зони одговорности снага КФОР почев од 12. октобра. Вјежбе обуке ће се изводити широм Косова.

Као и оне изведене у протеклих неколико година, и ова вјежба шаље јасну поруку да НАТО остаје посвећен миру и стабилности у региону Балкана.

Привремено размјештање ОРФ показује да је НАТО способан да брзо и флексибилно одговори на било коју ситуацију у постојећем подручју дјеловања КФОР-а, наводи се у саопптењу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog